High Court Assistant 05 – Model Questions

www.pscbullet.com is completely exam guides of Kerala Psc and other competitive exams. Here we are publishing the part of model questions of ‘High Court Assistant‘. Please mark your review and comment your opinion and suggestions.


1. No person can be employed in factories or mines unless he is above the age of
Answer – 14 years


2. The first woman judge to be appointed to Supreme Court was
Answer – M. Fathima Beevi


3. Who was the first woman Chief Justice of a High Court of a state in India?
Answer – Leila Seth


4. The writ of ‘Habeas Corpus’ is issued in the event of
Answer – Wrongful police detention


5. Under which one of the following writs an official can be prevented from taking an action which he is officially not entitled?
Answer – Mandamus


6. Which one of the following writs is issued to courts, corporations, government servants or persons directing them to perform their public duty?
Answer – Mandamus


7. Which is the highest law of the land?
Answer – Indian Constitution


8. The Supreme Court of India acts as a Federal Court when it deals with
Answer – Inter-State disputes


9. Which one of the following writs literally means ‘what is your authority’?
Answer – Quo warranto


10. A law made by the Judiciary is known as
Answer – Case law


11. Which of the following writs can lie only against a person holding a public office?
Answer – Mandamus


12. The Judges of High Court are administered the oath of office by
Answer – Governor of the State


13. The Pension of a High Court Judge is charged on the
Answer – Consolidated Fund of India


14. The High Court which has the distinction of having the first woman Chief Justice is:
Answer – Himachal Pradesh High Court


15. Writs are issued by
Answer – Supreme Court and High Courts


16. The Judges of the Supreme Court hold office till they reach the age of
Answer – 65 years


17. Supreme Court is the guardian for
Answer – Fundamental Rights


18. Which of the following is protected under the Wildlife (Protection) Act, 1972?
Answer – Porcupine


19. Judges of the district court are appointed by:
Answer – Governor


20. District Judges is under the control of
Answer – High Court


Download Pdf FileHCA Model Question